Projecten

Naast het produceren van mijn eigen cd’s werk(te) ik mee aan vele andere projecten.

Actueel

Birdsounds Europe app
Een vogelgeluiden-app waaraan ik veel tijd besteed, want het kan altijd beter, mooier. Hij bevat op het ogenblik 2374 vogelgeluiden van in totaal 465 Europese vogelsoorten. De geluidskwaliteit is ongeëvenaard! De app kent regelmatig updates en het streven is om zo veel mogelijk hoogwaardige geluiden van zo veel mogelijk Europese vogelsoorten in de app op te nemen. Zie ook Birdingapps.com, de naam waaronder softwareontwikkelaar Michel Uiterwijk en ik apps op de markt brengen.

Vogelskijken.nl
Ongeveer elke maand schrijf ik voor de website Vogelskijken.nl over de geluiden van een specifieke vogelsoort. Natuurlijk voeg ik ook geluiden toe aan het artikel, want over vogelgeluiden lezen is mooi, maar ernaar luisteren is nog mooier. Lees bijvoorbeeld eens over een van onze meest onderschatte zangvogels: de spreeuw.

Podcast Notenkrakers van Roots Magazine
Elke maand verzorgt Roots Magazine een podcast waarin een vogel centraal staat. Ik vertel in elke aflevering over wat ik tijdens het maken van geluidsopnamen zoal aan die soort heb beleefd. Het verrast me nogal eens wat ik ondertussen aan herinneringen heb opgebouwd. Aan vogels is altijd wat te beleven en dan met name aan de geluiden die ze maken, want daar ben ik op gespitst. Kijk voor meer informatie op de site van Roots.

Afgerond

Vogels kun je niet melken (2024)
Ik ben geboren en getogen op een boerderij en heb een aantal jaren aan weidevogelbescherming gedaan. Hoe mooi is het dan als je mee mag werken aan een film waarin een boer en zijn grutto’s centraal staan? Maar ja, boeren doe je niet alleen, dat doe je met je hele gezin, zeker als je kinderen hebt die ook willen boeren. De boer, zijn vrouw, hun kinderen en de grutto met zijn jongen moeten het allemaal op de een of andere manier zien te rooien. Niet makkelijk!
Het was een genot om aan deze film mee te werken! Niet alleen mijn geluidsopnamen vielen in de smaak, maar ook mijn opmerkingsvermogen en kritische blik – niet altijd even makkelijk voor de regisseur – werden zeer gewaardeerd.

Nederland onder water (2022)
Ik ben geen waterrat, dus mijn belevingswereld speelt zich vooral boven water af. Om de kijker af en toe op adem te laten komen, zitten er in deze film ook bovengrondse beelden en daarvoor heb ik geluidsopnamen aangeleverd. Elke keer weer mooi om een geluidsopname te vinden die de sfeer van het beeld versterkt.

Wolf! (2022)
De film over de terugkeer van de wolf naar Nederland was al helemaal af toen mij gevraagd werd of ik hem van natuurgeluiden kon voorzien. Natuurlijk kon ik dat, want ik had ondertussen heel wat natuurgeluid ‘op de plank liggen’, zeker van het biotoop waarin de wolven hoofdzakelijk te vinden zijn. Gelukkig kon de maker van de film zelf de geluiden van wolven aanleveren, want die had ik in het veld nog nooit gehoord, laat staan opgenomen. Ik heb er nog wel wat nabewerking op losgelaten om ze zo goed mogelijk over te laten komen.

Onze Natuur (2022)
Ik heb veel natuurgeluiden aangeleverd voor de Vlaamse bioscoopfilm en zesdelige tv-serie Onze Natuur. Daarnaast heb ik de eindcontrole van zowel film als serie gedaan en er heel wat fouten uit gehaald. Sound designers willen nog weleens kiezen voor mooie en/of spectaculaire natuurgeluiden zonder te weten of ze passen bij het seizoen, biotoop of de soort die in beeld is. Wanneer er geen inhoudelijk deskundige wordt ingeschakeld, gaat het op dit vlak nogal eens mis.

Podcast Buitendienst van de ANWB
Voor de ANWB heb ik tussen eind maart en eind december 2020 een twaalftal podcasts samengesteld met alleen natuurgeluiden, elke aflevering een uur lang. Waar je ook mee bezig bent, de natuurgeluiden zullen je het gevoel geven dat je buiten bent. Elke aflevering ademt zijn eigen sfeer. De afleveringen nemen je mee naar diverse plekken verspreid over heel Nederland. Zes afleveringen zijn inmiddels verschenen en begin 2021 volgen de andere zes. Kijk voor meer informatie op de site van de ANWB.

Silence of the tides (2021)
Voor de film Silence of the tides heb ik diverse vogelgeluiden aangeleverd. Daar heb ik de film meerdere keren uitvoerig voor bekeken en elke keer bleek er weer iets nieuws te zien waar een geluid onder moest. Er werden extra hoge eisen gesteld aan de geluiden aangezien de film geen voice-over, muziek of interviews bevat; de natuurgeluiden moesten het werk doen. Ik heb veel plezier beleefd aan diverse geluiden van tureluurs die ik eerder al had opgenomen. Ze pasten perfect in de film.

Wild: Bonte families op de Veluwe (2018)
Schitterende bioscoopfilm over wilde dieren op de Veluwe. Ruim anderhalf jaar was ik regelmatig te vinden op de Veluwe voor de geluidsopnamen voor deze film. Daarnaast heb ik veel materiaal kunnen gebruiken dat ik eerder al op de Veluwe had opgenomen. De Veluwe is immers mijn achtertuin.
Uiterst nauwgezet heb ik de beelden bekeken en sfeerbepalende geluidsfragmenten geselecteerd voor op de achtergrond en specifieke geluiden geselecteerd voor onder beelden van bijvoorbeeld zingende vogels en burlende edelherten. Het was kicken om op de juiste momenten in de film spechten te laten roffelen, een zanglijster te laten zingen of een koekoek te laten roepen; componeren met natuurgeluiden was het. Ik kreeg alle vrijheid, heerlijk!

Steppekiekendief
Op 26 en 27 juni 2017 maakte ik op uitnodiging van de Werkgroep Grauwe Kiekendief geluidsopnames van het eerste West-Europese broedgeval van de steppekiekendief.

Luister hieronder naar vader die zijn jongen komt voeren. Zodra de jongen vader in de gaten krijgen, beginnen ze heftig te piepen. Een enkele keer hoor je het korte roepje van pa en let ook op de vleugelslag die je hoort als hij weer opvliegt van het nest.

En hieronder hoor je het geluid van een prooioverdracht van het begin tot het eind. Het vrouwtje piept continu, het mannetje is alleen te horen (twee keer ’tuktuk’ een een keer ’tuktuktuk’) als het vrouwtje dicht in de buurt is om de prooi in ontvangst te nemen.

Veldgids Vogelzang
Een gids, geschreven door Dick de Vos, waarin de geluiden van 200 Europese vogelsoorten worden besproken. Bij de gids heb ik, samen met softwareontwikkelaar Michel Uiterwijk, de app Vogelzang samengesteld.

Ruisende populieren
Boek met cd waarin afscheid wordt genomen van 900 Wageningse populieren die in 2016 en 2017 zijn/worden gekapt.

De Nieuwe Wildernis (2013)
Bioscoopfilm en driedelige tv-serie over de Oostvaardersplassen. De film kwam uit in september 2013 en was met ruim 800.000 bezoekers een grote hit in de bioscopen. Voor de Nieuwe Wildernis heb ik honderden uren natuurgeluid opgenomen en alleen de best passende geluiden kwamen in de film terecht. Met de A6, een spoorlijn en de steden Lelystad en Almere in de directe nabijheid was het nog een hele uitdaging om goede opnames te maken.

Natuurjaar in Geluid (2012)
Geluidsfragment van 22 minuten waarin alle seizoenen aan bod komen. Uitgezonden door Vroege Vogels op 30 december 2012.

VogelTop100 (2010)
Dubbel cd met de 100 mooist zingende vogels van Nederland. Naar aanleiding van een door Vroege Vogels gehouden verkiezing (zie catalogus). De dubbel-cd is helaas niet meer verkrijgbaar.

OiseauxTop100
Vanwege de hoge kwaliteit van de geluiden heeft een Franse uitgever het aangedurfd de VogelTop100 in Frankrijk uit te geven.

Heimans diorama
Compilatie van de geluiden in een zilvermeeuwenkolonie, te horen in het Heimans diorama in Artis.

Thuis in het Veld
Interactieve site om te oefenen met vogelgeluiden (bij SOVON Vogelonderzoek).

Wat Zingt Daar?
Voorganger van het boek Vogelzang in Nederland (zie catalogus).

Natuur in Nederland
App met natuurwandelingen.

Mereldagboek
Boek met cd over wel en wee van merels in een tuin.

Dorrestijns Vogelgids
C
d bij boek van Hans Dorrestein.

De 101 van Deventer
DVD met foto’s en geluiden van 101 vogelsoorten in de omgeving van Deventer.

Promotie-dvd van De Hoge Veluwe
DVD met foto’s en geluiden van vogels die voorkomen in nationaal park De Hoge Veluwe.