Henk Meeuwsen

Meeuwsen Natuurgeluiden is een eenmansbedrijf dat ik, Henk Meeuwsen, in het jaar 2000 heb opgericht. Hieronder stel ik me aan je voor.

Boerderij

Ik ben geboren in 1963 en opgegroeid op een boerderij aan de bosrand. Tot mijn zestiende was de natuur als vanzelfsprekend aanwezig. De kieviten op het land, de huiszwaluwen onder het dak, de merels, de huismussen, konijnen, etc., alles kwam ik spelenderwijs tegen of mijn vader wees me erop. In de winter van 1979 merkte ik dat er in de natuur ook veel te ontdekken viel: op de vetbollen zag ik voor het eerst het verschil tussen koolmezen en pimpelmezen. Ik begon vroeg in de ochtenden op pad te gaan en kwam op één van mijn eerste tochten oog in oog te staan met een winterkoning. Ik was definitief verkocht. De natuur van zo dichtbij mee te kunnen maken was als een klein wonder.

Geluidsopnames

Al doende leerde ik de vogels en de geluiden die ze maken herkennen. Ook ging ik steeds meer genieten van de schoonheid van de zang van veel vogels. Ik herinner me nog de eerste zanglijster die ik hoorde zingen. Geweldig mooi vond ik het! Vanwege mijn interesse voor de natuur ben ik na de middelbare school bosbouw gaan studeren en heb op het ogenblik een halve baan op de universiteit van Wageningen. In 1998 ben ik begonnen met het maken van geluidsopnames. Heel snel werd me duidelijk dat de kwaliteit die ik daarmee behaalde zich kon meten met wat er zoal op de markt was. In 2000 heb ik Meeuwsen Natuurgeluiden opgericht en ben het maken van geluidsopnames in de natuur verder gaan perfectioneren.

Geluidenvanger

Mensen zoals ik worden vaak ‘geluidsjager’ genoemd. Ik voel me niet zo prettig bij deze benaming. Bij het woord ‘jager’ denk ik aan het doden van dieren of het onrustig achter iets aan rennen. Ik probeer bij het maken van de geluidsopnames de natuur juist zo weinig mogelijk te verstoren. Ik plaats mijn microfoon zo onopvallend mogelijk, rol een verlengsnoer af en wacht op een beschutte plek rustig op wat er gaat gebeuren. Of ik zet de microfoon in het veld en laat hem daar tot wel 24 uur onbeheerd achter. Vaak heb ik van te voren dan al bekeken wat een geschikte plek is om mooie geluiden op te nemen.

Perfectie

Alle in het veld gemaakte opnames beluister ik zeer kritisch op wat er te horen is en op technische kwaliteit. Alleen de beste worden gebruikt voor een cd-productie of komen terecht in een bioscoopfilm, tv-serie of app. Bij de productie van een cd let ik nadrukkelijk op de onderlinge samenhang van de fragmenten. Voordat een cd uitkomt heb ik hem tientallen keren beluisterd en tot in de kleinste details verbeterd.

Paradijs

Er zijn weinig dingen heerlijker dan helemaal alleen ergens in de natuur te zitten luisteren en opnames te maken. Het is als werken in het paradijs. Ik hoop met mijn cd’s de paradijselijke klank bij mensen thuis in de huiskamer te brengen.