Cd’s

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in de aanbieding heb. Heb je interesse in één of meerdere producten, neem dan contact met me op. Op de cd Birds na, bevat geen enkele cd gesproken woord of muziek. Heb je geen cd-speler, beluister mijn natuurgeluiden dan online, bijvoorbeeld via Spotify.

Lees over de belevenissen van een natuurgeluidenman
De Scheet (Boek)
Meer informatie
Titel De Scheet en andere verhalen uit De Nieuwe Wildernis
Product Boek (met cd)
Pagina’s 128
Tracks cd 28
Speelduur cd 78 min. en 24 sec.
ISBN 9789082060263
Prijs € 17.50 (inclusief verzenden)

Geniet van de merelzang en leer individuele merels kennen

Meer informatie
Titel cd Merels & Meer
Tracks  14
Speelduur  65 min. en 16 sec.
Boekje  Nederlands en Engels
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
Zo rustgevend en fascinerend kan de heide klinken

Meer informatie
Titel cd De Hei
Tracks 17
Speelduur 78 min. en 50 sec.
Boekje Nederlands en Engels
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
Hoor hoe het Nederlandse bos kan klinken als een ongerept woud

Meer informatie
Titel cd Het Woud
Tracks 22
Speelduur 73 min. en 34 sec.
Boekje Nederlands en Engels
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
Zo klinkt de Nederlandse natuur rond huis en boerderij als iedereen nog slaapt

Meer informatie
Titel cd In de tuin onder de pannen
Tracks 24
Speelduur 79 min. en 28 sec.
Boekje Nederlands en Engels
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
De nachtegaal op zijn mooist!

Meer informatie
Titel cd Nachtegaal
Tracks  6
Speelduur  78 min. en 18 sec.
Boekje  Nederlands en Engels
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
De 100 mooiste vogelgeluiden van Nederland (2cd) UITVERKOCHT!

Meer informatie
Titel 2cd VogelTop100  UITVERKOCHT!
Tracks 100
Speelduur 2 uur en 39 min.
Boekje Nederlands
Prijs € 20.00 (inclusief verzenden)
Maak kennis met wonderlijke geluiden van het tropisch regenwoud

Meer informatie
Titel cd The Amazon rainforest
Tracks 7
Speelduur 74 min. en 35 sec.
Boekje Nederlands, Engels en Portugees
Prijs € 15.00 (inclusief verzenden)
Een strijkkwartet met ‘backing’ vogels

Meer informatie
Titel cd Birds
Tracks 8
Speelduur 52 min. en 0 sec.
Boekje Engels
Prijs € 12.00 (inclusief verzenden)

De Scheet en andere verhalen ...

In De Scheet ... (boek met cd) vertel ik over mijn geslaagde en minder geslaagde geluidsopnames in de Oostvaardersplassen en daarbuiten. Het boek is een kijkje in mijn hoofd, hart en ziel.

Anderhalf jaar lang stond mijn microfoon in de Oostvaardersplassen en kregen de dieren de kans zichzelf onsterfelijk te maken. Anderhalf jaar kregen ze de kans onderdeel te worden van de soundtrack van de Nieuwe Wildernis, de tot dan toe mooiste en spectaculairste natuurfilm die ooit op Nederlandse bodem is geschoten.

Helaas begrepen de dieren niet veel van mijn goede bedoelingen. Ganzen maakten het wel heel erg bont met hun gekerm, kraaien ging juist zitten roepen als ze moesten concurreren met een vliegtuig en vossen bemoeiden zich meerdere malen met de opstelling van de apparatuur.

Maar ik ben er de persoon niet naar om de natuur op mediatraining te sturen. Geen zangles voor de grauwe gans, geen training ‘hoe word ik gehoord’ voor de zwarte kraai en geen cursus audiotechniek voor de vos. Als de dieren de weg naar het podium te gemakkelijk weten te vinden, is het geen uitdaging meer en kan ik net zo goed in een studio gaan werken. Nee, achteraf kan ik zelfs genieten van mislukkingen. Die leveren de mooiste verhalen op.

Merels en meer

Op deze cd hoor je de zang van acht verschillende merels onder verschillende omstandigheden. Je kunt horen dat de ene merel duidelijk anders zingt dan de andere. In het cd-boekje staat beschreven waar u op moet letten om de verschillen te horen.

Naast de merels spelen roodborst, vink, grote lijster, zanglijster, een hommel, muggen en een onweersbui een hoofdrol. Wat meer op de achtergrond zijn opvallende rollen weggelegd voor zomertortels, koekoek, talrijke andere vogels en een koek. In de Volkskrant werd een track van deze cd beschreven als 'een akoestisch paradijsje'.

De Hei

De ultieme plek om rustig te wonen noemen we een hutje op de hei. Het hutje staat voor soberheid en de hei voor rust en ruimte. Er hoeft helemaal niets. Ook de natuur lijkt op de hei rustig aan te doen, maar schijn bedriegt.

In de herfst kun je op de hei midden in de nacht burlende edelherten aantreffen. Ik kreeg toestemming om bij de herten op bezoek te gaan en dat leverde een fantastische opname op. Ook bolderende korhanen maken er een show van en veranderen de heide in een borrelende kookpot. Fascinerend! 

De heide is vooral bekend vanwege de rust die je er kunt vinden. Dat komt op deze cd prachtig tot uitdrukking met de zang van veldleeuwerik, boomleeuwerik, fitis, geelgors, veldkrekel en vele andere soorten. Luister naar deze cd en je hoeft even helemaal niets.

Het Woud

Je wordt meegenomen naar een bos dat klinkt als een woud. De geluiden galmen tussen de stammen. Er zijn vele zingende vogels te horen, roffelende spechten, blaffende reeën, kreunende bomen, etc. Het cd-boekje wijst de weg van geluid naar geluid. De cd doorloopt een periode van half februari tot begin juni.

Wil je niet alleen genieten, maar ook nog wat leren, dan biedt deze cd de mogelijkheid onder andere de volgende vogels beter te leren kennen: grote bonte specht, zwarte specht, kleine bonte specht, houtduif, holenduif, boomklever, merel, grote lijster, zanglijster, zwartkop, tuinfluiter, roodborst, vink, koolmees, pimpelmees, winterkoning, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, fitis, tjiftjaf, fluiter, koekoek, bosuil, gaai, zwarte kraai en raaf.

In de tuin onder de pannen

Er zijn nog tuinen en erven in Nederland waar het vroeg in de ochtend paradijselijk klinkt. De cd begint eind augustus, wanneer de natuur op zijn stilst is en eindigt in juni wanneer de natuur rond huis uitbundiger is dan in menig natuurgebied.

Geniet van hanen in de vroege ochtend, roodborsten in de herfst, een merelkoor, een groene specht, bijen en hommels in een boomgaard, een kikker in een boerensloot, een huiszwaluw onder een dakgoot een huismus erbovenop, een boerenzwaluw boven een slapend paard, spreeuwen op de dakgoot van een gemeenschapshuis, een koolmees en een pimpelmees die elkaar afwisselen, een kerkuil in een koeienstal, gierzwaluwen rond de pastorie, een merel en een spotvogel in een houtwal, en nog veel meer.

Nachtegaal

De twee nachtegalen op deze cd zijn van zo dichtbij opgenomen dat hun zang volledig tot zijn recht komt. Grote kans dat je de nachtegaal nog nooit zo hebt gehoord. Elke fluittoon, roller, triller, ja elk geluidje hoor je in zijn zuiverste vorm: niet verstoord door omgevingsgeluiden of gehinderd door obstakels.

De opnames op deze cd zijn gemaakt in de nacht en vroege ochtend, waardoor de nachtegaal een constante factor is in een veranderende omgeving. Hij is te horen met een magnifiek kikkerkoor op de achtergrond of met koekoeken, merels en een spotvogel. Je hoort de nachtegaal in een volledig stille nacht met alleen een licht briesje in de populieren. Ook hoor je de nachtegaal een vocale strijd aangaan met zijn buurman door hem na te apen.

In het cd-boekje wordt gewezen op interessante details die op de cd te horen zijn en schrijft Dick de Vos (auteur van de Veldgids Vogelzang) over de plaats die de nachtegaal door zijn uitzonderlijke zang heeft verworven in de literatuur.

VogelTop100

Eind 2009 kozen de bezoekers van de site van Vroege Vogels uit een lijst van 140 vogelsoorten de 100 mooiste vogelgeluiden. Ik heb deze 100 mooiste vogelgeluiden op deze dubbel-cd gezet. Daarbij heb ik mijn best gedaan om van elke soort het beste fragment te gebruiken dat ik kon vinden, in mijn eigen archief of dat van anderen. U hoort op de 2cd dus niet alleen de mooiste vogelgeluiden, maar ook nog eens de mooiste fragmenten!

Hoe hoger een vogelsoort is geeindigd in de Top100 des te langer hij klinkt op de 2cd. Op de eerste cd staan 72 soorten en op de tweede cd 28. Daarmee is de 2cd niet alleen een schitterend naslagwerk, maar met name de tweede cd ook een heerlijke cd om van voor tot achter te beluisteren.

In het cd-boekje (32 pagina's!) is bij elke soort een foto afgedrukt en een beknopte tekst geschreven die het geluid typeert

The Amazon Rainforest

Deze cd is opgenomen in een deel van het tropisch regenwoud waar het nooit stil is, maar ook nooit een kakofonie. Het is een vredige wildernis. Je hoort hoe de sfeer in de loop van de dag verandert door de steeds wisselende samenstelling van het koor. Vele vogels, kikkers, padden en insecten laten hun zang horen. Ook het magnifieke geluid van brulapen en papegaaien ontbreekt niet, evenmin als een tropische onweersbui. De opnames zijn zowel op de grond als hoog in de bomen gemaakt.

Birds

Toen de leden van Quartet Quinetique me vroegen of ik wilde meewerken aan deze cd, was ik meteen enthousiast. Ik droomde al langer van een 'samenwerking' tussen musici en vogels. En wat bleek: strijkinstrumenten zijn ideaal om op een boeiende manier te combineren met vogelzang. Het ontroerde me toen ik hoorde wat Quartet Quinetique had gedaan met 'mijn tjiftjaf'.